In het oude hoofdkantoor van Douwe Egberts te Utrecht bij Mr. Black and the white Ox. Een restaurantconcept met hotel en vergadermogelijkheden. Rondom de bar bevindt zich Mr. Black. Hier gaat het om bar food met kleinere gerechtjes, laagdrempelig en toegankelijk. The White Ox daarentegen is voor luxer dineren met meerdere gangen. Naast de eetmogelijkheden is er een skybox (met uitzicht!) en een wijnkamer; beide kunnen afgehuurd worden voor private diners of meetings.
Er zijn dagelijks zo ongeveer 200 couverts voor het diner af te wassen. Met het terras wordt dit aantal bovendien verdubbeld. Naast de couverts van het diner is er ook ontbijt en lunch. Ook wijn is een belangrijk onderdeel van het concept en er zijn veel wijnglazen die afgewassen moeten worden. Diner, lunch en ontbijt worden bereid in de open keuken, de hiervoor gebruikte keukenmaterialen worden ook afgewassen.
De wijnglazen moeten poleer- en geurvrij zijn. In een mooi schoon geurloos glas komt de wijn het beste tot zijn recht. Aangezien wijn een belangrijk onderdeel is in het concept zal het hier perfect moeten zijn. De keukenmaterialen zijn zwaar vervuild en hebben grote afmetingen, deze willen wij machinaal afwassen.
Voor de glazen is er een GXC glazenwasmachine in de bar geïnstalleerd. De glazenwasmachine heeft een ingebouwde osmose. Hieronder pas hij nog onder de bar en neemt hij weinig ruimte in. Voor alle andere materialen is er gekozen voor een doorschuifvaatwasmachine in de spoelkeuken. De HOBART premax AUPL is hiervoor het meest geschikt gebleken.
We maken gebruik van een sorteertafel waarbij de bediening de vuile vaat aflegt. De afwassers sorteren de vaat in de wasrekken en schuiven deze vervolgens onder de handdouche door naar de vaatwasmachine. Op de afvoertafels is genoeg ruimte om de vaat nog te laten drogen, daarna wordt de vaat opgeruimd in de daarvoor aangewezen kasten. De handdouche wordt alleen gebruikt voor schoonmaken van ingebrande pannen.
De glazenwasmachine met osmose is gekozen voor een poleer- en geurvrij resultaat. Omdat hij in de bar kan worden ingebouwd hoeven we de glazen niet te vervoeren. Dit verkleint de kans op breuk.
De AUPL doorschuif vaatwasmachine is breder zodat er ook gastronormplaten (60x40 mm) in gereinigd kunnen worden. Bovendien zit er een pannenwasfunctie op, waarbij met extra waskracht aangekoekt vuil eenvoudig loslaat. Maar het grootste voordeel van de AUPL is dat er niet meer voorgespoeld hoeft te worden. Dit scheelt veel tijd voor ons afwaspersoneel en het bespaart ook nog eens op de water en energierekening!
Er worden dagelijks 2 afwasmedewerkers ingeroosterd voor de afwas rondom het diner. Overdag met ontbijt en lunch zal er 1 afwasmedewerker aanwezig zijn. De bediening is niet betrokken bij de afwas.